Glass & Fasade nr. 3 – 2018

38 03 // 2018 Inspirasjon // Biomedicum Arkitektene bak det nye laborietoriebygget Biomedicum ved Karolinska Institutet i Stockholm fikk i oppdrag å bygge et topp moderne, funksjonelt og attraktivt forskningssenter som ikke skulle være finere enn nabobygningen. D ette kravet er fullt forståelig. Signalbygget Aula Medicum ligger vegg i vegg, og skal være det fineste bygget på området, sier ansvarlig arkitekt Lotte Sörensen i arkitektfirmaet C. F. Möller. – Jeg synes vi har lykkes med oppgaven, og laget et riktig fint glasshus. Dobbeltfasaden gir bygningen en unik utforming uten at den utkonkurrerer Aula Medicum, mener Lotte Sörensen. Biomedicum har et omfang på 60 000 kvadratmeter. Det ligger i et parkområde, og gjennom et glassoverdekt grønt atrium fortsetter parken inn i bygningen. Rundt 1 600 forskerne og personale er spredt rundt i fire laboratorier bygd omkring atriet. DOBBELTFASADE Kravene til funksjonalitet har vært mange og kompliserte. Krav til brannsikkerhet fordrer tette brannceller mellom hver etasje og lydisoleringen mot Solnavägen er ekstremt høy. Biomedicum er klassifisert som «Miljöbyggnad Silver», og er omgitt av en fassetert dobbeltfasade for å takle klima- og energitap. – De andre bygningene i området er av murstein. Størrelsen på Biomedicum gjorde at vi forkastet dette som et alternativ. I stedet valgte vi å lage et glasshus med dobbeltfasade i en grønn tone, forteller Lotte Sörensen. For å kvalitetssikre valg av glass og konstruksjoner ble det bygget en fullskalamodell for å teste ut løsninger i praksis. Skanska i Tsjekkoslovakia og Fasadglas utførte entreprisen, og bidro med verdifulle innspill og kunnskap underveis. UTFORDRENDE SPESIALLØSNINGER – Det ble mange og inngående diskusjoner rundt modellen, dette skapte Tekst: Mikael Ödesjö Foto: Mark Hadden Totalt 900 km 2 er dekket av vakre hvite munnblåste glass. Transparent forskningssenter i verdensklasse Biomedicum Biomedicum fikk hederlig omtale i Glaspriset 2018. Aula Medica (til venstre) har en fasade med 6 000 glassruter og en triangulær for som står i kontrast til den strikte dobbeltfasaden til Biomedicum. Fire laboratoriehus med hver sin trappeoppgang er bygd omkring atriet som er beplantet med trær.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy