Glass & Fasade nr. 3 – 2017

03 // 2017 17 Reportasje // Hytten i Skjolden I nnerst i Sognefjorden, omkranset av fjell og fossefall med Breheimen tett på, ligger tettstedet Skjolden i Luster kommune. – Vi brukte fire år på å finne en tomt. Vi ville ha et sted der vi kunne kombinere god arkitektur med natur og beliggenhet, forteller Jon Bolstad. På jakt etter den optimale arkitekten, falt valget på Tommie Wilhelmsen i Stavanger. – Han fylte kriteriene for det vi ønsket. Jeg sendte ham en mail, og forventet avslag. Hvem ville vel gå løs på en hytte langt inne i en fjordarm i Sogn? Arkitekt Tommie Wilhelmsen hadde knapt hørt om Skjolden da han ble kontaktet av Bolstad. – Hovedmotivasjonen for å ta oppdraget var beliggenheten med fjord, vann og fjell. Jeg ble også nysgjerrig på filosofen LudwigWittgenstein, som for snart 100 år siden dro akkurat til Skjolden for å skrive. Jeg tenkte det ville bli et interessant og spennende sted å reise for å tegne et bygg, sier Wilhelmsen. ESTETIKK OG KVALITET Byggherre og arkitekt møttes, og fant fort tonen. – Det ble begynnelsen på et fantastisk samarbeid. Jeg er nok en krevende kunde. Vi diskuterte og knadde på løsninger. Det er utrolig mange detaljer, bare tegneheftet består av over 100 sider. Men det er detaljene som gjør resultatet bra, understreker Bolstad. – Det viste seg fort at Bolstad hadde både vilje og ambisjoner om å lage noe helt spesielt. Vi har hatt et godt og tett samarbeid. At han ikke bare er en tilskuer, men deltar aktivt i prosessene gjør huset mer personlig. En byggherre som er tett på utviklingen av prosjektet får et unikt forhold til bygget, slår Wilhelmsen fast. Byggherren liker kombinasjonen opp- levelse, estetikk og kvalitet. Materialene som er valgt er solide, og så godt som vedlikeholdsfrie. – Vi har brukt mye tre og betong. Det er både tradisjonelle og kjente materialer. Jeg synes det er spennende å jobbe med tradisjonelle materialer som samtidig gir en ny form, sier arkitekten. Bygget er godt tilpasset omgivelsene, med en tydelig betongsokkel som skjærer seg inn i terrenget. En treform ligger over, med innskårne åpninger mot landskapet. Kledningen er kjerneved av fjellfuru, som vil gråne med årene. Gjenbruk er det også blitt. Det beste av materialene fra en gammel løe er skåret ut og brukt på takkonstruksjonen over uteplassen. TAKT BLIR UTAKT – Stålkonstruksjonen mot utsikten krever skrå avstiving, ikke minst på Innenfra oppleves varierende utsnitt av det storslagne landskapet utenfor. Foto: Nils Petter Dale I tillegg til de store glassflatene er hvert eneste lyspunkt planlagt ned til hver eneste detalj. Hytta i Skjolden glir elegant inn i omgivelsene. En tydelig betongsokkel skjærer seg inn i terrenget, mens en treform ligger over med innskårne åpninger mot landskapet. Foto: Nils Petter Dale

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy