Glass & Fasade nr. 1 – 2020

20 01 // 2020 Signaturbygg // Herbarium VELLYKKET REVITALISERING V i ønsket å gjeninnføre byens naturlige kvaliteter ved å transformere eksisterende bygg tilbake til det opprinnelige terrasserte landskapet i Stavanger sentrum, forteller pro- fessor i landskapsarkitektur Jenny B. Osuldsen i Snøhetta. Opprinnelig ønsket arkitektene en helt slett glassfasade uten metallinnramming. Det ble et spørsmål om kostnader. Glassfasaden spenner fra dekke til dekke, innenfra åpner de store glassflatene opp for et tydelig nærvær av Stavanger. – Er du inne i kontorlandskapet får du følelsen av å stå midt i byen. Det er glass fra gulv til tak, og utsikten er fantastisk. Ute på landskapstaket er du også i direkte kontakt med omgivelsene, og får et nytt utkikkspunkt i Stavanger. Vi synes det er blitt veldig bra, utifra forutsetningene. EN KOMPLEKS OG LANGVARIG PROSESS – Byggherren kontaktet oss i 2008. De hadde sett på flere løsninger for Straen-senteret og Ankerkvartalet, og ønsket å engasjere oss i Snøhetta til oppdraget. Ideen var å revitalisere denne delen av Stavanger sentrum, forteller Osuldsen. Øgreid Eiendom kjøpte det gamle Straen-senteret i 2007. Kjøpesenteret på to etasjer var lite synlig og foreldet, et klassisk 70-tallsbygg, med parkeringsplass på taket som gjorde tilkomsten enkel. Det var på tide å gjøre noe med selve bygget, samt å gi det flere funksjoner enn bare kjøpesenter. – Så begynte en lang og ekstremt utfordrende fase med reguleringsplanene. Tomta var en av de få i sentrum som har et stort potensial for forbedring. Det medførte at reguleringsplanen ble endret og bearbeidet mange ganger, sier Osuldsen. Da planene endelig var på rammesøknadsnivå, ble det bestemt at Kruse Smith skulle få totalentreprisen. GJENINNFØRER LANDSKAPETS KVALITETER – Vår konseptuelle intensjon i prosjektet var å benytte de landskapsmessige høydeforskjellene. I Stavanger sentrum er det store høydeforskjeller. Tomta var en glemt terrasse. Med Herbarium har Stavanger sentrum fått et betydelig arkitektonisk løft. Bygget på syv etasjer med fasade i naturstein, skifer og glass, er blitt et elegant signaturbygg. Arkitektene i Snøhetta står bak bygget, som offisielt ble åpnet i oktober. Tekst: Guro Waksvik Foto: Sindre Ellingsen Prosjektets intensjon var å benytte landskapets naturlige høydeforskjeller. Byggets form er en triangulering, som en stilisert tolkning av det gjeninnførte landskapet.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy